theearthsong_press3_kuvaaja uupitirronen_0_edited
theearthsong_press2uupitirronen_0_edited
Uusin_Darkest 140116_Anton Verho_edited
pääkuva_rave for mad_kuvaaja pekka mäkinen_2
rave_for_mad_kuvaaja_pekka_mäkinen_4
kuva esityksestä_pekka mäkinen
Hamy_Japan_A3_final_edited
Esitys3_kuva Jukka Huitila_edited
Esitys4_kuva Jukka Huitila_edited
Esitys_A Performance_kuva Valtteri Raekallio3_edited
FIUUUUUUHHH_kuvituskuva_edited
4Valittu_kuva Simon Beyer-Pedersen
DSC05488 copy 2
pikku_prinssi_kuva_joona_pettersson_edited
DSC05635 copy 2

Menneet teokset 2016

TANSSITEATTERI HÄMY / LAUANTAITANSSIT

Valvesali

To 13.10. klo 19

Pe 14.10. klo 19

La 15.10. klo 19

To 20.10. klo 19

Pe 21.10. klo 19

La 22.10. klo 19

Isänmaan sankarit suomineidon helmoissa

Tanssiteatteri Hämy asettuu seuraavassa kokoillan tanssiteoksessa tutkimaan sankaruuden olemusta. Teoksessa ryhmä jatkaa tyylilleen uskollisena kansanperinteen ennakkoluulotonta sisäänajoa tämän ajan ilmiöihin.

Suomi Hall of Fame on mytologinen keitos, jossa Kalevalan muinaisten sankarien rippeet sekoittuvat nykypäivän tähtitehtailun uunituoreisiin tapauksiin. Tämä tanssin ja musiikin energiapatukka sopii hyvin myös nuorille.


Käsikirjoitus ja ohjaus: Petri Kauppinen | Esiintyjät: Elssa Antikainen, Riina Hosio, Jyrki Kontkanen, Mitja Pilke, Hanna Poikela | Musiikki: Marja-Liisa Aro, Erja Mesimäki, Tapio Miettinen | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Tanssiteatteri Hämyn kannatus ry | Tukijat: Taiteen edistämiskeskuksen tanssitaiteen toimikunta, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta | Kesto: 45 min.

 

TOMI PAASONEN / LAUANTAITANSSIT

Valvesali

To 13.10. klo 19

Pe 14.10. klo 19

La 15.10. klo 19

To 20.10. klo 19

Pe 21.10. klo 19

La 22.10. klo 19

Koreografi Tomi Paasosen Lauantaitanssit on henkilökohtainen, mutta samalla yleismaailmallinen teos, joka on omistettu hänen isälleen, merikapteeni Pauli Paasoselle. Se yhdistää etäisesti seuratanssien liikekieltä nykytaiteeseen maalaten niin hilpeää Suomi-kuvaa kuin maailmanmatkaajan laajakatseisuuden maisemia.

Lauantaitanssit käsittelee kuoleman ja elämän rajaa ruumiillisena tapahtumana. Hengitys, tuuli, lapsuudenmuistot ja meritematiikka sekoittuvat poistuvan henkilön rajamailla leijailevaan mielentilaan. Teos nostaa esiin ihmisen elämän kannalta tärkeitä teemoja, kuten kuoleman väistämättömyyden ja sen merkityksen osana täyttä elämää. 

Teoksessa piirtyy esiin ihmisen kaipuu melankoliaan, toisaalta kehon pelkotilat ja vapautuminen tuonpuoleiseen. Pauli Paasosen epämusikaalisuus ja totaalinen sävelkorvan puuttuminen yhdistettynä hänen rakkauteensa hulvattomaan lauluun antaa teokselle lempeän, suvaitsevaisen ja rakastavan olemuksen.

Lauantaitanssit on jäähyväinen ja kumarrus elämänjaksojen päättymisille ja jatkumoille.

 

Koreografia, ohjaus, valosuunnittelu ja puvustus: Tomi Paasonen | Äänimaailma: Anssi Laiho | Esiintyjät: Heli Pippingsköld, Salla-Maria Santos | Kuvat: Simon Beyer-Pedersen | Traileri: Saha prod. | Kesto: noin 1h 5min | Tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus ja työryhmä

SARI PALMGREN / THE EARTH SONG

Valvesali

La 28.5. klo 19

Su 29.5. klo 16

The Earth Song on karnevalistinen teos kulutusyhteiskunnan, ihmisen käyttäytymisen ja ympäristönmuutoksen yhtymäkohdista. Koreografi Sari Palmgrenin ryhmäteos on syntynyt dokumentaarisista lähtökohdista yhteistyössä ympäristö- ja kestävän kehityksen asiantuntijoiden kanssa, mutta pureutuu aiheeseen yksilön näkökulmasta. Miten arjen valintamme syntyvät? Miten voimme niitä muuttaa?

 

Esitys rakentuu lauluista, joita varten on haastateltu asiantuntijoita ja tutkijoita mm. Suomen Ympäristökeskuksesta ja Aalto-yliopistosta. Polttavaa teemaa on lisäksi tarkasteltu Palmgrenin vetämissä yleisötyöryhmissä, ja myös toteutukseltaan ympäristön huomioiva teos on saanut lopullisen muotonsa monitaiteisen työryhmän tiiviissä yhteistyössä. Esityksessä kuullaan mm. tanssija-esiintyjä Tuovi Rantasen, Jukka Peltolan, Jukka Tarvaisen ja Lotta Suomen omat ympäristötunnustukset. Karoliina Koiso-Kanttilan suunnittelema puvustus on tehty kierrätysmateriaaleja hyödyntäen sosiaali- ja terveysministeriön Uusix-verstaassa.

 

Teos kommentoi kulutusyhteiskuntaa sen omista lähtökohdista, pop- ja massakulttuurin keinoin. Absurdiakin huumoria viljelevä teos sisältää musiikkityylejä laidasta laitaan. Vastapainona on nykytanssin liikeajattelu ja improvisaatio, jotka tuovat esiin ihmisen paljaana liikkeessä. The Earth Song sai lähtöideansa, kun Palmgren osallistui The British Councilin ilmastolähettiläänä Challenge Europe -projektiin 2010: “Koulutus herätti minut miettimään, mitä itse voin tehdä ympäristön hyväksi. Vaikka käsittelemme mm. syyllisyyden tunnetta, halusimme mukaan myös kauneutta ja runollisuutta. Kaikesta huolimatta teoksessa on positiivinen tulevaisuudenvisio.”

 

MAIJA MUSTONEN / THE DARKEST HITS

Valvesali

To 28.4. klo 19

Pe 29 4. klo 19

Ti 3.5. klo 19

Ke 4.5. klo 19

Pe 6.5. klo 19

La 7.5. klo 19

 

The Darkest Hits tuo yhteen kahdeksan taiteilijaa ja kahdeksan synkkää laulua.

Rea-Liina Brunou, Jouni Järvenpää, Leena Kela, Heli Keskikallio, Kirill Lorech, Laura Pietiläinen, Vihtori Rämä ja Pirjo Yli-Maunula esittävät teoksensa valitsemiinsa biiseihin. 

Teos on kolmas osa Maija Mustosen ohjaamaa suosittua teossarjaa, jonka ensimmäiset osat The Greatest Love Songs (2012) ja The Greatest Dance Hits (2014) kantaesitettiin Zodiak - Uuden tanssin keskuksessa Helsingissä.

 

Ohjaus ja konsepti: Maija Mustonen | Esitys ja koreografia: Rea-Liina Brunou, Jouni Järvenpää, Leena Kela, Heli Keskikallio, Laura Pietiläinen, Vihtori Rämä ja Pirjo Yli-Maunula
 | Videoteos: Kirill Lorech | Esiintyjä: Markus Heino | Video on osa teosta:  (2015; Markus Heino, Anna Maria Häkkinen, Kirill Lorech & Heidi Väätänen) | Valosuunnittelu: Anton Verho | Äänisuunnittelu: Viljami Lehtonen | Työryhmän tuottaja: Linnea Kejonen | Tuotanto: JoJo – Oulu Dance Centre, Maija Mustonen

 

SAMI HENRIK HAAPALA, ANTTI LAHTI, PAULA LEHTONEN, TEPPO MÄKYNEN & TM3 /

RAVE FOR MAD

Valvesali

Ke 16.3. klo 19

Rave for MAD on esitys, salaiset juhlat ja jazz-keikka.

Juhlia isännöi kahden tanssija-dj:n ja yhden mediataiteilijan muodostama ryhmä, joka törmäyttää kokeellisen tanssitaiteen ja underground-klubikulttuurin. Tanssimisen ja klubien historia räjäytetään palasiksi ja sekoitetaan mielivaltaisesti. Kasasta nousee Oulun historian kurittomin salakapakka.

Klubi huipentuu rumpali Teppo Mäkysen johtaman uuden jazz-trio TM3:n keikkaan.

Konsepti, koreografia ja esiintyminen: Antti Lahti ja Sami Henrik Haapala |  Mediasuunnittelu: Paula Lehtonen

Tuotanto: ITAK – Itäinen tanssin aluekeskus. Yhteistyökumppanit: JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Oulun Musiikkijuhlat, ANTI – Contemporary Art Festival. Teosta tukee Jenny ja Antti Wihurin säätiö.

 

 

RAEKALLIO CORP. / ESITYS - A PERFORMANCE

Valvesali

Pe 19.2. klo 19

La 20.2. klo 19

To 25.2. klo 19

Pe 26.2. klo 19

La 27.2. klo 19

 

Esitys – A Performance nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen sekä törmäyttää nykytanssiesityksen ja kokeellisen esitystaiteen kyseenalaistaen esitystilanteen valta-asetelmia. Kuka lopulta katsoo ketä ja kenellä on esitystilanteessa valta?

Teos jatkaa Valtteri Raekallion kiitettyä yhteistyötä runoilija Eino Santasen kanssa ja pohjaa Santasen seuraavaan runokokoelmaan Yleisö. Heidän edellinen yhteistyönsä Edustaja (2014) sai ylistävän vastaanoton ja esitettiin loppuunmyytynä 26 kertaa. Edustaja valittiin myös YLE:n ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimitusten vuoden kiinnostavimpien teosten joukkoon.

Esitys – A Performance -teoksessa kaksi eri esityskonventioiden ympärillä toimivaa ja eri keinoin rakennettua esitystä toteutuvat samanaikaisesti samalla näyttämöllä. Mirva Mäkisen ja Eero Vesterisen taidokas ja intiimi duetto piirtää liikelähtöisesti esiin muuttuvan parisuhteen dynamiikkaa. Samalla Raekallion alati itseään uudelleenmäärittelevä performatiivinen soolo nojaa vahvasti Santasen tekstiin ja kysyy suoraan yleisöltä: Mitä he näkevät, kun he katsovat tanssia? Eri esitysten representaatiot tapahtuvat samanaikaisesti näyttämöllä ja vuotavat toisiinsa.

Mitkä ovat tanssin rajat tai mahdollisuudet näyttämöllä ja yleisösuhteessa? Kuinka monta erilaista ”sopimusta esitystilanteesta” voi olla samanaikaisesti voimassa? Mikäli esitys katsoo yleisöä, kenellä on esitystilanteessa valta? Voiko retoriikan ja motoriikan välistä kuilua ylittää? Voiko tuota kuilua esityksellistää?

 

Esitys ei sovellu lapsille

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Valtteri Raekallio | Esiintyjät: Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen, Valtteri Raekallio | Runot: Eino Santanen | Valosuunnittelu: Jukka Huitila | Käännös: Thomas Freundlich | Lavastusassistentti: Aino Koski | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus & Pohjoinen liike ry / Raekallio Corp. | Kesto: 50 min

 

 

 

TANSSITEATTERI HURJARUUTH /

PIKKU PRINSSI

Suuri Näyttämö, Oulun kaupunginteatteri

To 28.1. klo 17.30

Pe 29.1. klo 10

Pe 29.1. klo 17.30

 

 

Teatteri hemmottelee lapsiyleisöään tuomalla festivaalille Pikku Prinssin – tunnetun tarinan onnen etsinnästä, yksinäisyydestä, ystävyydestä ja elämän ihmettelystä. Ranskalaisen kirjailijan Antoine de Saint-Exupéryn vuonna 1943 julkaisema pienoisromaani on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista kirjoista. Pikku Prinssi taipuu Tanssiteatteri Hurjaruuthin käsittelyssä visuaalisesti huikeaksi seikkailuksi. 

 

Arja Petterssonin ohjaama Pikku Prinssissä pieni on suurta, suuri pientä ja filosofiset kysymykset niitä olennaisimpia. 

 

Pukusuunnittelusta vastaa Hurjaruuthin Talvisirkustenkin upeat puvut suunnitellut Kirsi Manninen. Esityksen videolavastuksen on toteuttanut useilla elokuva-alan kansainvälisillä festivaaleilla kuvaustöistään palkittu Joona Pettersson. Äänisuunnittelusta vastaa Miki Brunou, valosuunnittelusta Riku Virtanen.

 

Pikku Prinssin tarina kertoo pienen pojan suuria näkemyksiä rahan vallasta ja aikuisten maailman pinnallisuudesta. Teoksessa yhdistyvät Pikku Prinssin kauniit tekstit, videotaide, tanssi ja ilma-akrobatia. 

 

Perustuu Antoine de Saint-Exupéryn teokseen Pikku Prinssi.

 

Esiintyjät: Elina Lajunen, Sanna Silvennoinen, Oskari Turpeinen | Ohjaus: Arja Pettersson | Videolavastus: Joona Pettersson | Pukusuunnittelu: Kirsi Manninen | Äänisuunnittelu: Miki Brunou | Valosuunnittelu: Riku Virtanen


 

JoJo - Oulu Dance Centre

Isokatu 16 C 20, 90100 Oulu,

Finland

Gsm. +358 (0)50 46 44 880  

2016 @ JoJo - Oulu Dance Centre 

  • Facebook
  • Instagram
  • Vimeo Social Icon
  • YouTube