Full Size JPG - 20150519 - Flow Prod - Pessi+Illusia - Promo - JPM -0093_Janne-Pekka Manninen_edited
Absolut Finland 4 kuva Andrzej Chodzenski
Pk_R2M_4960_lo2_edited
R2M_4874_lo2_edited
Tanssiteatteri Tsuumi elaman (t)ehostajat kuvaa ari kesonen_edited
katri naukkarinen_kosto_285a9078_edited
katri naukkarinen_kosto_285a8911_edited
katri naukkarinen_kosto_285a9163_edited
Tony_Mills JoJo_Oulu_Dance_Center PR. 1
Absolut Finland 5 kuva Andrzej Chodzenski
Backpool-01_kuvaaja-Leevi-Lehtinen (5)_edited
Backpool-01_kuvaaja-Leevi-Lehtinen (4)_edited
DSC05635 copy 2
4Valittu_kuva Simon Beyer-Pedersen
Becoming Monsters -Simon Beyer-Pedersen_edited
Tanssiteatteri_Tsuumi_Kake-Tiella tahtiin_kuva_Mikko_Mantyniemi_edited
If You Snow Away_kuva Juha Lukala_edited
Esitys_A Performance_kuvaaja Valtteri Raekallio_edited
12990996_10153500813336905_2346062596424477453_n_edited
NOBLE SAVAGE_edited
12087213_10153654587267418_6012481640099294842_o_edited
1Kuva Facebookista_edited
julkaistaan tammikuussa_volonte-promo-01-s_edited
Sanna Käsmä_NOBLE SAVAGE (2)_edited
4BCM_Simon Beyer-Pedersen
1_Becoming Monsters_kuva Simon Beyer-Pedersen_edited
Volonte-kuvaaja-jari-haavikko_edited
3Tomi Paasonen_Lauantaitanssit_kuva Simon Beyer-Pedersen_edited
Press_Snow_2784_Juha_Lukala_edited
Tanssiteatteri Tsuumi Kake - tiella tahtiin  kuva Lauri Oino_edited
Tanssiteatteri Tsuumi Kake - tiella tahtiin kuva Mikko Mantyniemi 12_edited
Pessi ja Illusia_Janne-Pekka Manninen_edited

 

Menneet teokset 2017

 

TANSSITEATTERI MINIMI / ABSOLUT FINLAND

Osana Oulun Tanssinkomppanian kanssa toteutettavaa Tanssia 100-vuotiaan riemulla -yhteisiltaa

Valvesali

To 14.12. klo 19

Pe 15.12. klo 19

Absolut Finland on kahden miehen tanssillinen myyntipuhe Suomesta ja sen tarjoamasta näennäisestä eksotiikasta. Se on elämysseikkailu syvälle suomalaiseen mielenmaisemaan. 

Matkan aikana kohdataan metsäneläimiä arkiaskareissaan, paineiden alla olevia mäkihyppääjiä, syödään uhkarohkeasti perinneruokia sekä koetellaan kipukynnystä tulikuuman saunan lauteilla.

Esityksen on ohjannut Tommi Kainulainen. Katu-uskottavan liikemateriaalin takana on tanssija-koreografikaksikko Antti Lahti ja Tuomas Juntunen. Absolut Finlandin musiikin on säveltänyt Tomi Kosonen, joka tunnetaan mm. kulttimainetta nauttivan syntetisaattoriorkesteri Aavikon riveistä.

Absolut Finlandia on esitetty yli 200 kertaa niin Suomessa kuin ulkomailla ja se on yksi Minimin historian suosituimmista teoksista.  

Teoksen vierailun on tuottanut Tanssiteatteri Minimi ja  JoJo – Oulun Tanssin Keskus osana "Tanssikortti"-vierailuvaihtoa.

Ohjaus: Tommi Kainulainen  | Koreografia: Antti Lahti ja Tuomas Juntunen  | Musiikki: Tomi Kosonen  | Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen  | Lavastus ja tarpeisto: Jukka Horsmanheimo  | Valo- ja äänitekniikka: Sam Siltavuori  | Tuottaja: Anja Lappi | Tuotanto: Tanssiteatteri Minimi  | Ensi-ilta: 9.6.2006 Kaktus-festivaali, Kaapelitehdas, Helsinki | Kesto: 24 min. 

SONYA LINDFORS / SWAG LESSONS

Valvesali

Pe 24.11. klo 19

La 25.11. klo 19

Su 26.11. klo 16

Ti 28.11. klo 19

Ke 29.11. klo 13

Esitysten välipäivänä, maanantaina 27.11. järjestetään Swag Lessons: Connect with hiphop -jamit klo 16.30-20.30 Valvesalissa.

Lisäksi tarjolla ilmaisia työpajoja ja luentoja la 25.11. klo 16 ja ti 28.11. klo 14.00

Swag Lessons on esityskonsepti ja luentoperformanssi, joka tutkii mustuuden ja nykytaiteen rajapintaa hiphopkulttuurin kautta. Pyrkimyksenä on artikuloida ja siirtää eteenpäin hiphopin kokemuksellisuutta, yhteisöllisyyttä, kumouksellisuutta ja sosiopoliittisia juuria aikana jolloin mustasta popkulttuurista on tullut osa mainstreamia.

 

Swag Lessons hengailee rennosti, leikittelee hiphopin kehollisuudella, samplaa uutta ja vanhaa, sekä tuo ihmisiä yhteen keinonaan kulttuurille kaikista luonnollisin – yhdessä tanssiminen.

Teos sisältää myös englanninkielisiä dokumentaarisia osia ja sen suositusikäraja on siksi 13 vuotta. Teoksessa on myös osallistavia osia.

 

Konsepti on kunnianosoitus Adrien Piperin teokselle Funk Lessons (1983).

 

Konsepti: Sonya LindforsTyöryhmä: Sonya Lindfors, Anniina Jääskeläinen, Erno Aaltonen, Mitja Nylund, Laura JantunenTuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Routa Company ja UrbanApa

TOMI PAASONEN / LAUANTAITANSSIT

Sotku, Kuopio

Pe 10.11. klo 19

La 11.11. klo 19

Koreografi Tomi Paasosen Lauantaitanssit on henkilökohtainen, mutta samalla yleismaailmallinen teos, joka on omistettu hänen isälleen, merikapteeni Pauli Paasoselle. Se yhdistää etäisesti seuratanssien liikekieltä nykytaiteeseen maalaten niin hilpeää Suomi-kuvaa kuin maailmanmatkaajan laajakatseisuuden maisemia.

Lauantaitanssit käsittelee kuoleman ja elämän rajaa ruumiillisena tapahtumana. Hengitys, tuuli, lapsuudenmuistot ja meritematiikka sekoittuvat poistuvan henkilön rajamailla leijailevaan mielentilaan. Teos nostaa esiin ihmisen elämän kannalta tärkeitä teemoja, kuten kuoleman väistämättömyyden ja sen merkityksen osana täyttä elämää. 

Teoksessa piirtyy esiin ihmisen kaipuu melankoliaan, toisaalta kehon pelkotilat ja vapautuminen tuonpuoleiseen. Pauli Paasosen epämusikaalisuus ja totaalinen sävelkorvan puuttuminen yhdistettynä hänen rakkauteensa hulvattomaan lauluun antaa teokselle lempeän, suvaitsevaisen ja rakastavan olemuksen.

Lauantaitanssit on jäähyväinen ja kumarrus elämänjaksojen päättymisille ja jatkumoille.

 

Teoksen vierailun on tuottanut Tanssiteatteri Minimi ja  JoJo – Oulun Tanssin Keskus osana "Tanssikortti"-vierailuvaihtoa.

 

Koreografia, ohjaus, valosuunnittelu ja puvustus: Tomi Paasonen | Äänimaailma: Anssi Laiho | Esiintyjät: Heli Pippingsköld, Salla-Maria Santos | Kuvat: Simon Beyer-Pedersen | Traileri: Saha prod. | Kesto: noin 1h 5min | Tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus ja työryhmä | Ensi-ilta: 13.10.2016 Valvesali, Oulu

http://minimi.fi/

TANSSITEATTERI HÄMY / SUOMI HALL OF FAME

Tampere-talo, Maestro

Pe 29.9. klo 21

Isänmaan sankarit suomineidon helmoissa

Tanssiteatteri Hämy asettuu seuraavassa kokoillan tanssiteoksessa tutkimaan sankaruuden olemusta. Teoksessa ryhmä jatkaa tyylilleen uskollisena kansanperinteen ennakkoluulotonta sisäänajoa tämän ajan ilmiöihin.

Suomi Hall of Fame on mytologinen keitos, jossa Kalevalan muinaisten sankarien rippeet sekoittuvat nykypäivän tähtitehtailun uunituoreisiin tapauksiin. Tämä tanssin ja musiikin energiapatukka sopii hyvin myös nuorille.


Käsikirjoitus ja ohjaus: Petri Kauppinen | Esiintyjät: Elssa Antikainen, Riina Hosio, Jyrki Kontkanen, Mitja Pilke, Hanna Poikela | Musiikki: Marja-Liisa Aro, Erja Mesimäki, Tapio Miettinen | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Tanssiteatteri Hämyn kannatus ry | Tukijat: Taiteen edistämiskeskuksen tanssitaiteen toimikunta, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta | Kesto: 45 min.

H-KOLLEKTIIVI / ILTAMAT

Kemin kaupunginteatteri,

Suuri Näyttämö

To 28.9. klo 19 ensi-ilta

Pe 29.9. klo 12

Pe 29.9. klo 19

Ma 9.10. klo 14

Ti 10.10. klo 12

Valvesali

To 12.10. klo 19

Pe 13.10. klo 19

La 14.10. klo 19

To 19.10. klo 13

Pe 20.10. klo 19

La 21.10. klo 19

Mitä tulee viidestä Kemissä varttuneesta sisaruksesta, joista isä toivoi insinöörejä? Taiteilijoita tietysti!

Heikkisen sisarukset, Olli, Anni, Maiju, Liisa ja Eetu viettivät lapsuutensa eri puolilla Kemiä, pääosin Ajoksen omakotitaloalueella. Kesäisin reviiri laajeni myös Hailuodon mökille. Tiiviin viisikon 80- ja 90 - luvuilla eletyn lapsuuden aktiviteetteihin kuului mm. yhteiset roolipelit ja teatteriesitykset Ajoksen omakotitalojen takapihoilla. Lapsena aloitettujen musiikki- ja voimisteluharrastusten seurauksena kukin on kulkenut oman tiensä ja nyt aikuisena he ovat kaksi muusikkoa, kaksi tanssijaa ja yksi sirkustaiteilija. Iltamissa toteutuu heidän yhteinen haave, joka on kulkenut ajatuksissa jo usean vuoden ajan; tehdä esitys yhdessä.

 

Iltamissa katsojat pääsevät kurkistamaan Heikkisen sisarusten lapsuuteen, seikkailuihin, leikkeihin ja yhdessä koettuihin asioihin, jotka ovat muokanneet heistä ihmisiä ja taiteilijoita, joita he tänä päivänä ovat. Sisarusten välinen yhteisöllisyys ei rajoitu näyttämön reunaan vaan katsojat otetaan mukaan ainutlaatuiselle retkelle, jossa kukin katsoja voi kokea mikä voima yhdessä tekemisellä on.

Tänä päivänä yhteiskunta tuntuu jakautuvan entistä enemmän pienempiin yhteisöihin ja vastakkainasettelu on voimakasta. H-kollektiivi haluaa tarjota ihmisille mahdollisuuden jättää yhteiskunnan ristiriidat hetkeksi ja palata 90- luvun turvalliseen kemiläislähiöön, jossa elämä oli huoletonta ja yhteisöllistä. 

 

Iltamat on esitys yhteisöllisyydestä, yhteistyön voimasta, positiivisesta elämänasenteesta, persoonallisesta huumorista ja toisista välittämisestä. Jokainen, jolla on sisaruksia, ystäviä tai perhettä, tietää sen, mikä voimavara ja merkitys läheisillä ihmisillä on. Kukaan ei pärjää koko elämäänsä yksin, eikä tarvitsekaan. Perhe ja ystävät tukevat toinen toisiaan aina.

Myrskykoira | Teksti: Olli Heikkinen
Miss Universum | Teksti: Liisa Heikkinen
Keskelle jäisen meren | Sanat ja sävel: Eetu Heikkinen
Laa laa | Sanat: H-Kollektiivi | Alkup. sävel: Georges Brassens
Rannan puut huojuvat | Teksti: Liisa ja Olli Heikkinen
Viimeinen lautta lähtee | Sanat: H-Kollektiivi | Sävel: Eetu, Maiju ja Olli Heikkinen

 

 

Esiintyjät: Anni Heikkinen, Eetu Heikkinen, Liisa Heikkinen, Maiju Heikkinen, Olli Heikkinen | Ohjaus: Jani Nuutinen | Konsepti ja suunnittelu: Työryhmä | Musiikit/äänisuunnittelu: Eetu Heikkinen, Olli Heikkinen | Valosuunnittelu ja visualisointi: Elina Romppainen | Tuottaja: Petteri Jakobsson | Tuotanto: H-Kollektiivi, JoJo - Oulun Tanssin Keskus, Kemin kaupunginteatteri | Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Karjala | Kiitokset: Maracat Caravan, OAMK | Kuva: Elina Romppainen | Kesto: 60 min.

CARL KNIF COMPANY / FRIENDS OF DYMPHNA

Manilla-teatteri, Turku

La 9.9. klo 19

Dymphna on katolinen pyhimys; masentuneiden ja mielisairaiden suojelija.

Tanssiteos Friends of Dymphna, an opera about depression, käsittelee tanssin ja esitystaiteen keinoin mielen haurautta ja depressiota. Osittain omaelämäkerrallinen teos pyrkii paljastamaan vakavan masennuksen biologisia, emotionaalisia ja sosiaalisia vaikutuksia sekä purkamaan aiheen tabunomaista luonnetta.

Teoksen vierailun Manillan Tehdasfestivaali Manifestissa on tuottanut Aurinkobaletti ja  JoJo – Oulun Tanssin Keskus osana "Tanssikortti"-vierailuvaihtoa.

Koreografia: Carl Knif | Tanssi: Jonna Aaltonen, Terhi Vaimala, Carl Knif | Valosuunnittelija/visualisti: Jukka Huitila | Äänisuunnittelija: Aake Otsala | Pukusuunnittelija: Karoliina Koiso-Kanttila  | Traileri: Saha Prod. 
| Tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus | Ensi-ilta: 26.3.2015 Valvesali, Oulu

http://www.aurinkobaletti.fi/manilla/tehdasfestivaali-manifesti

RAUTATIE

Oulun kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

La 2.9. ensi-ilta

Esitykset jatkuvat koko syksyn ajan.

Juhani Ahon klassikkoromaaniin pohjautuva Rautatie (1884) kuvaa korvessa asuvan vanhan pariskunnan elämää, jonka rauhallinen elinpiiri järkkyy naapuripitäjään ilmestyvän rautatien myötä. Kuulopuheet ja silminnäkijäkertomukset ihmeellisestä rautaisesta tiestä eivät tunnu mahtuvan edes Matin ja Liisan mielikuvitukseen, mutta pelonsekaisin tuntein on tätä ihmettä kuitenkin päästävä todistamaan. Matkasta rautatieasemalle ja junan kyytiin muodostuu järisyttävä kokemus. Vaikka Matti ja Liisa palaavat matkaltaan kotiin samoihin pieniin ympyröihinsä, ei mikään ole enää entisellään. 

Tanssin ja musiikin kuljettama esitys lähtee liikkeelle 1800-luvun lopun maisemista, mutta junamatka kiidättää Matin ja Liisan kohti tulevaisuutta. Rautatiellä menneisyyden ja nykyisyyden törmääminen herättää kysymyksen siitä, minne olemme matkalla.

 

 

Rooleissa: Merja Pietilä – Liisa, Mikko Leskelä – Matti, Heli Haapalainen, Pentti Korhonen, Anneli Niskanen, Aki Pelkonen, Timo Pesonen, Tuula Väänänen | Tanssijat: Simon Edmund Beyer-Pedersen, Milla Virtanen, Ulla Väätäinen | Muusikot: Anne-Mari Kanniainen, Jaakko Konttila, Olli Tuomainen | Ohjaus: Heta Haanperä | Dramatisointi: Jukka Heinänen, Heta Haanperä | Koreografia: Hanna Poikela | Lavastus: Kalle Nurminen | Puvut: Tellervo Syrjäkari | Valosuunnittelu: Mika Ryynänen | Äänisuunnittelu: Olli Paakkolanvaara | Kampaukset ja maskit: Eija Juutistenaho | Tuotanto: Oulun kaupunginteatteri, JoJo - Oulun Tanssin Keskus

MILLA VIRTANEN - JAAKKO TOIVONEN / BLACKPOOL

Valvesali
To 18.5. klo 19
Pe 19.5. klo 19
La 20.5. klo 19


Tanssiteatteriesitys Blackpool vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen. Draamaa ja mustaa huumoria sisältävä esitys on sydämellä tehty intiimi ja elämänkerrallinen teatterikokemus. Teos löyhkää rusketusaineelle ja raastaa kuin teräksinen tanssikenkäharja. Kaikki jo arpeutuneet vanhat haavat avataan uudestaan itselle irvaillen ja sensuroimatta!

Nykytanssikoreografit Milla Virtanen ja Jaakko Toivonen ovat molemmat entisiä kilpatanssin Suomen mestareita. Nuoruuden kilpatanssikokemukset ja niiden kautta varsin tutuksi tullut Englannin Blackpoolissa jo vuodesta 1920 lähtien järjestetyn maailman suurimman ja vanhimman vuosittaisen kilpatanssitapahtuman, Blackpool Dance Festivalin, yhteydessä järjestettävä British Open Championships toimivat teoksen inspiraationa.

Koreografia, tanssi ja visuaalinen ilme: Milla Virtanen ja Jaakko Toivonen | Editoija: Sanna Silvennoinen | Äänisuunnittelu: Jaakko Toivonen | Valokuvaus: Leevi Lehtinen | Kesto: 55 min. | Teoksen toteutumista ovat tukeneet Itäinen tanssin aluekeskus (nyk. Itä-Suomen tanssin aluekeskus), Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Samuel Huberin Taidesäätiö ja Live art Company United Cowboys.

 

Vierailun tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus

ROOM 2 MANOEUVRE / WITHOUT A HITCH

Valvesali
To 27.4. klo 19 (Ensi-ilta)

Pe 28.4. klo 19

La 29.4. klo 19

Ti 2.5. klo 13

Ke 3.5. klo 19
 

Hip hop ya don’t stop…but all good things must come to an end.

JoJon kevään kolmas kantaesitys on skotlantilaisen kansainvälisesti tunnustetun koreografi-tanssija Tony Millsin ja hänen Room 2 Manoeuvre -ryhmänsä teos Without a Hitch. Tarinan lähtökohtana on syöksykierteessä ja hajoamaisillaan oleva breakdance-ryhmä, jossa jylläävät kunnianhimo, kateus ja turhautuminen.

Room 2 Manouvren uusi hiphopia ja teatteria yhdistelevä teos luo hitchcockilaisella twistillä höystetyn hieman vinossa olevan maailman, jossa katsoja kohtaa runsaasti mustaa huumoria ja väkevää breikkausta.

Kansainvälinen tuotanto on Room 2 Manoeuvren, JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen sekä skotlantilaisten The Bruntonin ja Dance Basen yhteistyö.

 

Konsepti ja koreografia: Tony Mills | Dramaturgia: Candice Edmunds (voxmotus.co.uk) | Esiintyjät: Antti Kyllönen, Joshua Smith, Oleg Kiricenko, Pontus Linder | Tuotantopäällikkö: Roy Fairhead | Musiikki ja äänisuunnittelu: Danny Krass (dannykrass.com) | Valosuunnittelu: Grant Anderson (grantanderson.design) | Lavastus:  Karen Tenant | Puvustus: Megan Baker | Työryhmän tuottaja: Ed Littlewood (edlittlewood.com)

Kesto n. 1h 5min. Ei väliaikaa.

Liput: 15€ normaalihinta / 12€ opiskelija, eläkeläinen, työtön / 8€ JoJon jäsen

Liput Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä (Pääsiäisenä ja vappuna SULJETTU! Ti 2.5. lippumyymälä auki n. 30 min. ennen näytöksen alkua)
Hallituskatu 7, p. 08 5584 7575
Avoinna ke-su klo 12-19

sekä

www.ticketmaster.fi

Room 2 Manoeuvre kotisivu

Kuvat: Brian Hartley

 

TADaC - ELINA PIRINEN /

KOSTO I-IX

Valvesali

Pe 7.4. klo 19

La 8.4. klo 19

Kosto I-IX on koreografi Elina Pirisen Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriopiskelijoista koostuvalle TADaC-tanssiryhmälle ohjaama resitaalifantasia, joka maalaa läpilaulettuja kielellisesti, visuaalisesti ja ruumiillisesti hienovaraisia sekä suoria koston näkyjä esiin. Laulettua kenttää näyttämöllä ympäröi yhdeksän levon ja festivon täyteistä ruumista, joiden sytyttämä ja sammuttama tableau vivant -muoto tuo ihmisen kauniin sisäisyyden melskeen eteemme.

Teoksen esiintyjät Krista-Julia Arppo, Jenna Broas, Karoliina Kauhanen, Anni Koskinen, Anna Kupari, Outi Markkula, Pinja Poropudas, Lotta Suomi ja Katriina Tavi ovat kirjoittaneet esityksessä kuultavan tekstimassan koreografi Pirisen ja kirjoittaja Niko Hallikaisen ohjauksessa.

Teoksen kokonaisvisuaalinen konsepti on Pirisen ja teoksen dramaturgin Heidi Väätäsen suunnittelema ja valosuunnittelija Nadja Räikän konsultoima ja toteuttama. Resitaalin teknisestä toteutuksesta vastaa äänisuunnittelija Lauri Malin.

Tervetuloa hohkavan valon ja liekehtivän pimeyden aavikoille.

Vierailun tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus ja Teatterikorkeakoulun Tanssijantaiteen maisteriohjelma

Koreografi: Elina Pirinen | Tanssijat: Krista-Julia Arppo, Jenna Broas, Karoliina Kauhanen, Anni Koskinen, Anna Kupari, Outi Markkula, Pinja Poropudas, Lotta Suomi ja Katriina Tavi (kaikki …Tanssijantaiteen maisteriohjelma) | Visuaalinen konsepti: Elina Pirinen ja Heidi Väätänen | Dramaturgi: Heidi Väätänen | Kirjoittamisen ohjaus: Niko Hallikainen | Visuaalinen konsultointi ja toteutus: Nadja Räikkä | Ääniteknikko: Lauri Malin | Ensi-ilta: 19.1.2017 | Kesto: noin 1h | Ikärajasuositus: 12-v teoksessa puhutun kielen takia


TADaC on Teatterikorkeakoulun Tanssijantaiteen maisteriohjelmaan sisältyvä tanssiryhmä, jonka taiteellisena johtaja toimii Ari Tenhula. Nuoret valmistumisen kynnyksellä olevat tanssijat esittävät ammattikoreografin heille valmistamaa teosta myös muualla kotimaassa sekä ulkomailla kevään 2017 aikana. Tavoitteena on ohjata valmistuvaa tanssitaiteilijaa tanssijan ammattiin ja kerätä kokemuksia teoksen esittämisestä erilaisissa tiloissa ja kulttuurisissa ympäristöissä. KOSTO I – IX on valmistuvien tanssijoiden maisterin taiteellinen opinnäytetyö.

Huhti-toukokuun 2017 kiertuekalenteria voi seurata osoitteessa www.uniarts.fi/tadac

LUE LISÄÄ

Tiedote

Elina Pirisen haastattelu

TADaC:n kosto on pastellinen

Kuvat: Katri Naukkarinen

TANSSITEATTERI TSUUMI - MATTI PALONIEMI / KAKE - TIELLÄ TÄHTIIN

 

Valvesali

La 18.3. klo 18.00

Su 19.3. klo 16.00 

 

Kake – Tiellä tähtiin tarkastelee suomalaista mielenmaisemaa teemanaan Suomen satumaa. Matti Paloniemen koreografia kertoo Kake-nimisestä yhtyeestä, joka on hurmioitunut 80-luvun syntikkasoundeista ja iskelmämusiikista. Bändin haaveet ovat suuret, suunnitelmissa on nimittäin massiivinen maailmankiertue. Sisäiset ristiriidat, jäsenten erilaiset unelmat ja toteutumattomat toiveet tuovat kuitenkin jännitettä yhtyeen matkaan.

 

Esitys on kiinnostava sekoitus tanssia, teatteria ja musiikkia.  Musiikillisena kontekstina soivat suomalaiset iskelmät ja tangot uudelleen käsiteltynä. Energisessä ja parodioivassa, mutta aidosti koskettavassa teoksessa kaikki esiintyjät tanssivat, laulavat ja soittavat.

 

Vierailun tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus ja Oulun Musiikkijuhlat

 

Koreografia ja ohjaus: Matti Paloniemi |Pukusuunnittelu: Jaana Kurttila | Musiikki: Jarno Tastula/Finnhits | Valosuunnittelu: Janne Teivainen | Esiintyjät: Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Salla Korja-Paloniemi, Jarno Tastula, Janne Teivainen | Runot: Janne Teivainen | Valokuvat: Mikko Mäntyniemi, Matti Immonen |Graafinen suunnittelu: Jimmy Träskelin |Teaserin ja Trailerin toteutus: Kim Saarinen

AURINKOBALETTI - SASHA PEPELJAJEV / IF YOU SNOW AWAY

Valvesali

Pe 3.3. klo 19

La 4.3. klo 19

If You Snow Away on tanssiteos lumesta. Lumesta, jonka viehättävimpiä ominaisuuksia on sen monimuotoisuus. Yksinäinen lumihiutale on täydellisen symmetrinen, lumimyrsky muistuttaa kaaosta. If You Snow Away on myös kertomus Aleksandr Puškininsta ja hänen romanttisesta novellistaan Lumimyrsky.

Syksyllä 2016 ensi-iltansa saanut yleisö- ja arvostelumenestysteos on venäläisen huippukoreografi Sasha Pepeljajevin seitsemäs teos Aurinkobaletille. Aikaisempiin yhteistöihin kuuluu mm. Turun ja Tallinnan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 kansainvälinen menestysteos Tanssiva torni.

Vierailun tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus ja Aurinkobaletti

Ohjaus, koreografia, visualisointi, videografiikka: Sasha Pepeljajev | Pukusuunnittelu: Sergei Illarionov | Valosuunnittelu: Marko Kallela | Äänisuunnittelu: Eero Auvinen | Tanssi: Mikko Kaikkonen, Päivi Kujansuu, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki | Valokuvat: Juha Lukala | Kesto: 1,5 h | Ensi-ilta: 7.9.2016 | ikäsuositus: 12-vuotta

”Tällaista näyttämötapahtumaa katsoo kuin lumottuna.--- Kokonaisuuden audiovisuaalinen anti äänimaailmasta valaistukseen, puvustuksesta tanssijoiden siirtämiin metallisiin lavasteisiin tai lattialle ja videokankaalle leijuviin lumihiutaleisiin on tehokasta, yllättävää ja toimivaa.” Kaisa Kurikka / Turun Sanomat

"Tulos sykkii yhä uusia yllätyksiä, jotka toteutuvat vauhdin ja suvantokohtien tarkkaan punnitussa rytmissä. Jälkikuvat palaavat vielä pitkään väkevinä mieleen, niin tehokas ja nyansoitu esitys on. --- Pepeljajev ei olisi Pepeljajev, ellei hän kaiken aikaa virittäisi katsojan mielikuvitusta liikkumaan. Joka on nähnyt hänen mestarillisia töitään esimerkiksi Virossa, toivoo, että Aurinkobaletin kiertueita nähdään muuallakin kuin Turussa.” Teatteri&Tanssi+Sirkus –lehti / Jouko Grönholm

”Ensi-iltayleisö hurmaantui teoksesta niin, etteivät aplodit meinanneet loppua ja esiintyjät päästä lavalta vapaalle. Tämä maaginen lumihiutaleiden tanssi on vaikeasti sanoin kuvailtavissa. Se kannattaa nähdä ja kokea itse." Testing Turku -blogi (Visit Turku) / Liisa Lalu

PIRJO YLI-MAUNULA / PESSI JA ILLUSIA

 

Valvesali

Pe 17.2. Klo 18 

La 18.2. Klo 16 

Su 19.2. Klo 16 

Ti 21.2. Klo 10 

Ke 22.2. Klo 10

To 23.2. Klo 10 

Pe 24.2. Klo 10 

La 25.2. Klo 16

Su 26.2. Klo 16

Taiteilijaprofessori-tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ja työryhmän versio Yrjö Kokon klassikkosadusta Pessi ja Illusia on äärimmäisen voimakas tulkinta rakastetusta tekstistä. Näyttämölle puhtaalta pöydältä luotu maailma on tekijöidensä tapa käsitellä Pessiä ja Illusiaa. Tutut hahmot ovat saaneet uusia tasoja liikkeen, ilmaisun ja visualisoinnin kautta. Visuaalisesti oivaltava, karhea ja kaunis teos avaa Kokon sadun hahmot ja niiden maailman moniulotteiseksi, syväksi kokonaisuudeksi, jota katsoja syventää entisestään oman tulkintansa myötä. Tältä Pessi ja Illusia näyttää vuonna 2017. ​

Uusintanäytösten tuotanto: Flow Productions

Yhteistyössä: JoJo - Oulun Tanssin Keskus

Esiintyjinä tanssijat Milla Virtanen, Teemu Tuohimaa ja Katri Lausjärvi, sirkustaiteilijat Sanna Vellava ja Katja Kortström sekä muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela. Valosuunnittelu Jukka Huitila, Äänisuunnittelu Aake Otsala, Puvustus ja lavastus Pirjo Valinen, assistenttinaan Heidi Kesti. Ohjaus Pirjo Yli-Maunula. Teoksen kantaesityksen tuotanto vuonna 2015: Flow Productions & JoJo - Oulun Tanssin Keskus.  Sen toteuttamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Wihurin rahasto sekä Oulun Valistustalo.

RAEKALLIO CORP. / ESITYS - A PERFORMANCE

Sotku, Kuopio

Pe 10.2. klo 19

La 11.2. klo 19

Esitys – A Performance nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen sekä törmäyttää nykytanssiesityksen ja kokeellisen esitystaiteen kyseenalaistaen esitystilanteen valta-asetelmia. Kuka lopulta katsoo ketä ja kenellä on esitystilanteessa valta?

Teos jatkaa Valtteri Raekallion kiitettyä yhteistyötä runoilija Eino Santasen kanssa ja pohjaa Santasen seuraavaan runokokoelmaan Yleisö. Heidän edellinen yhteistyönsä Edustaja (2014) sai ylistävän vastaanoton ja esitettiin loppuunmyytynä 26 kertaa. Edustaja valittiin myös YLE:n ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimitusten vuoden kiinnostavimpien teosten joukkoon.

Esitys – A Performance -teoksessa kaksi eri esityskonventioiden ympärillä toimivaa ja eri keinoin rakennettua esitystä toteutuvat samanaikaisesti samalla näyttämöllä. Mirva Mäkisen ja Eero Vesterisen taidokas ja intiimi duetto piirtää liikelähtöisesti esiin muuttuvan parisuhteen dynamiikkaa. Samalla Raekallion alati itseään uudelleenmäärittelevä performatiivinen soolo nojaa vahvasti Santasen tekstiin ja kysyy suoraan yleisöltä: Mitä he näkevät, kun he katsovat tanssia? Eri esitysten representaatiot tapahtuvat samanaikaisesti näyttämöllä ja vuotavat toisiinsa.

Mitkä ovat tanssin rajat tai mahdollisuudet näyttämöllä ja yleisösuhteessa? Kuinka monta erilaista ”sopimusta esitystilanteesta” voi olla samanaikaisesti voimassa? Mikäli esitys katsoo yleisöä, kenellä on esitystilanteessa valta? Voiko retoriikan ja motoriikan välistä kuilua ylittää? Voiko tuota kuilua esityksellistää?

 

Esitys ei sovellu lapsille

Vierailun tuotanto: Tanssiteatteri Minimi ja JoJo - Oulun Tanssin Keskus

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Valtteri Raekallio | Esiintyjät: Mirva Mäkinen, Eero Vesterinen, Valtteri Raekallio | Runot: Eino Santanen | Valosuunnittelu: Jukka Huitila | Käännös: Thomas Freundlich | Lavastusassistentti: Aino Koski | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus & Pohjoinen liike ry / Raekallio Corp. | Kesto: 50 min

VOLONTÉ - POIKKITAITEELLINEN KOLLAASI

Valvesalissa

Ke 18.1. klo 19
Pe 20.1. klo 19
La 21.1. klo 14 

La 21.1. klo 19
Su 22.1. klo 16
To 9.2. klo 19
Pe 10.2. klo 19
La 11.2. klo 14 

La 11.2. klo 19
Su 12.2. klo 16

Volonté on monitaiteellinen kuvaus tahdosta ja tavoittelun tavoista. Teos on kuin elävä surrealistinen asetelma, jossa on läsnä fyysistä lihallisuutta, mennyttä aikaa sekä nykyisyyttä. 

Volonté tarjoaa yleisölle kollaasin johon voi upota, jonka rönsyilevää maailmaa voi ihmetellä, kyseenalaistaa, vihata ja rakastaa. Volonté on elävä absurdi maalaus. 

Tanssitaiteilija Milla Virtanen on luonut mystisen maailman yhdessä Katja Koukkulan, Jussi Väänäsen, Pirjo Yli-Maunulan, Jaakko Toivosen, Antti Kyllösen, Heidi Kestin, Anssi Laihon, Jari Haavikon sekä Leevi Lehtisen kanssa.

Teoksessa liimataan yhteen fyysistä teatteria, tanssia, sekä kuva-, ääni-, valo- ja mediataidetta. 

 

Ohjaus, koreografia ja konsepti: Milla Virtanen | Koreografia yhteistyössä esiintyjien kanssa: Katja Koukkula, Jussi Väänänen, Pirjo Yli-Maunula, Jaakko Toivonen ja Antti Kyllönen | Lavastus: Heidi Kesti | Puvustus: Milla Virtanen ja Heidi Kesti | Äänisuunnittelu: Anssi Laiho | Valosuunnittelu: Jari Haavikko | Mediataide: Leevi Lehtinen | Tuotanto: Leevi Lehtinen ja Milla Virtanen | Yhteistyökumppanit: Kulttuuritalo Valve, JoJo - Oulun Tanssin Keskus | Tukijat: Koneen Säätiö, Pohjois-Pohjanmaan rahasto, Antti ja Jenny Wihurin rahasto, Oulun valistustalorahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuuritahasto

N.O.D YOUTH COMPANY / BECOMING MONSTERS

Oamkin näyttämösali

Pe 3.2. klo 13

Pe 3.2. klo 19

La 4.2. klo 19 +yleisökeskustelu

Pe 10.2. klo 19 

La 11.2. klo 13 +yleisökeskustelu

La 11.2. klo 19 +yleisökeskustelu

“Elmyra is from Russia. She has a guinea pig and she would like to concentrate more on acting. She no longer searches. The things that are meant for her will always flow to her. She will never need to force them or change herself to attain them and there are going to be a thousand separate heavens, for all of her separate parts.”

Heli Pippingsköldin ja n.o.d youth companyn kokoillan nykytanssiteos Becoming Monsters sukeltaa ihmisyyden, vallan, halun, toiveiden ja uskon kysymyksiin, joissa kuljettajina ja hallitsijoina toimivat loputtomat lupaukset ja lauseet paremmasta huomisesta. Teoksessa näyttämö toimii rituaalina, johon rakentuu absurdi ja poeettinen kehollisten keskusteluiden kenttä. Elävä ihmismeri kuiskaa, tuhoaa, korjaa, uudelleen järjestäytyy, hajoaa ja muuttaa muotoaan selviytyäkseen. Teos maalaa muotokuvaansa ja itseään loputtomasti liikkeen, lauseiden ja teatterin keinoin. Becoming Monsters asettautuu meidän eteemme, ympärillemme ja jopa asuu kenties jo sisällämme.

Koreografia, ohjaus: Heli Pippingsköld | Koreografinen assistentti/harjoituttaja: Joel Alalantela | Äänimaailma/kuva: Simon Beyer-Pedersen | Valosuunnittelu: Ville Aunola | Pukusuunnitelu: Matleena Kehus | Tanssijat: n.o.d youth company / Eerika Kemppainen, Meri Reunamäki, Antti-Pekka Pudas, Henna Männikkö, Sanni Saarnisaari, Eeva Mattila, Vilma Viita, Anna Ryhänen ja Mira Pernu | Kesto: noin 1h | Tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus | Teoksen tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Oulun ammattikorkeakoulu ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahasto 
 

 

Liput myynnissä 5.1.17. lähtien:

Liput: 12€ normaalihinta / 10€ opiskelija, eläkeläinen, työtön / 5€ JoJon jäsen

Liput Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä
Hallituskatu 7, p. 08 5584 7575
Avoinna ke-su klo 12-19

sekä

www.ticketmaster.fi

N.O.D YOUTH COMPANY
n.o.d youth company on Oulussa toimiva nykytanssin puoliammattilaisryhmä ja tanssin yksivuotinen erikoiskoulutusohjelma 17-23 -vuotiaille edistyneille tanssin harrastajille. Ryhmä on perustettu jo pitkään tanssineiden nuorten mahdollisuudeksi kokeilla tanssin harjoittelua ammattimaisella tasolla sekä hakea esiintymiskokemusta tanssijana ja myös tanssin tekijänä eri produktioissa. Vuosi sisältää myös vierailun ja harjoittelujakson ulkomailla sekä kansainvälisiä opettajavierailijoita. Ideologiana ja tavoitteena on ohjata nuorta löytämään omaa yksilöllistä ääntään, kohtaamaan hänen omia kysymyksiään ja toiveitaan tulevaisuudesta, antamaan työkaluja toimia tanssijana ja ihmisenä luovassa aktiivisessa roolissa sekä yksilönä että ryhmän osana. Vuosi voi sisältää lopuksi koetanssivalmistuksen ammatillisiin kouluihin tai se voi olla vain seikkailu ja matka syvälle itseen, omaan kehoon ja viedä polulle, jota kukaan ei vielä tiennyt muodostuvaksi.
Lisätietoja: www.noonesdance.com

Kuva: Simon Beyer-Pedersen

SONYA LINDFORS / NOBLE SAVAGE

Oulun kaupunginteatteri, Suuri näyttämö

Ke 1.2. klo 19

To 2.2. klo 10 +yleisökeskustelu

NOBLE SAVAGE tutkii toiseuttamisen prosesseja luomalla mustan näyttämön, jossa valkoinen on toinen.

Termi noble savage, jalo villi, on peräisin 1600-luvulta. Silti median luoma kuva mustuudesta eksoottisena ja kiehtovana, mutta toisaalta potentiaalisesti uhkaavana, kesyttämättömänä toiseutena, on edelleen voimissaan.

Teoksen dramaturgisena kehyksenä toimii tarina Pocahontaksesta, nuoresta prinsessasta, joka kidnapataan ja viedään Eurooppaan. Esitys nostaa näyttämölle kysymyksiä: Kuka saa esittää ketä ja miten? Kuka saa kertoa toisen tarinan? Kenen näkökulmasta tarina kerrotaan?

Teoksen esiintyjäjoukko koostuu kuudesta afro-suomalaisesta taiteilijasta; Ima Iduozee, Amira Khalifa, Sonya Lindfors, Deogracias Masomi, Julian Owusu, Esete Sutinen.


Vierailun tuotanto: Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali - Oulun kaupunginteatteri, JoJo - Oulun Tanssin Keskus ja Zodiak - Uuden tanssin keskus

 

Ohjaus ja konsepti: Sonya Lindfors | Esiintyjät: Ima Iduozee, Amira Khalifa, Sonya Lindfors, Deogracias Masomi, Julian Owusu, Esete Sutinen | Valosuunnittelu ja musiikki: Erno Aaltonen | Äänisuunnittelu ja musiikki: Jussi Matikainen | Lavastus: Aino Koski | Pukusuunnittelu: Sanna Levo | Videosuunnittelu: Timo Wright, Laura Jantunen | Dramaturginen tuki: Maryan Abdulkarim | Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Sonya Lindfors | Kesto: 1 t 45 min | Ikäsuositus: 13+

 

Kuvat: Sanna Käsmä, Ilkka Saastamoinen, Tuukka Ervasti, Ernest Protasiewicz

KÄSIOHJELMA

TOISEUS 101 - näkökulmia toiseuteen

 

JoJo - Oulu Dance Centre

Isokatu 16 C 20, 90100 Oulu,

Finland

Gsm. +358 (0)50 46 44 880  

2016 @ JoJo - Oulu Dance Centre 

  • Facebook
  • Instagram
  • Vimeo Social Icon
  • YouTube